Vers van eilander bodem
De eilanden staan bekend om hun natuur, rust en ruimte. Er groeit en bloeit van alles. Daar willen wij meer mee doen.

Bij het streven naar circulariteit in de lokale economie van de Waddeneilanden zijn autonomie, vitaliteit en veerkracht essentieel. Samen gezond eten van eigen bodem is van groot belang.
Dit kan alleen door de voedselketen te regionaliseren en verbinden met ons unieke landschap. Dan hebben we het over voedsel dat niet alleen lokaal, maar ook natuurinclusief en duurzaam wordt verbouwd.
Op die manier snijdt het mes aan meer kanten.
Binnen het samenwerkingsproject 'Vers van eilander bodem' zijn we gestart met twee aanpakken op Texel en Terschelling, ter inspiratie voor alle vijf Waddeneilanden.
- Op Terschelling start in mei 2025 een onderzoek naar de mogelijkheid om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn op het gebied van voedsel. Daarbij worden de resultaten vertaald in een maaltijd voor 500 eilanders.
Op Texel bouwen we verder op reeds verricht onderzoek. Zo wordt er gewerkt aan een collectief van boeren, bakkers en burgers om graan van Texel te gebruiken voor brood, koek en pannekoeken.
Ook verkennen we de kansen om meer groente en fruit van eigen bodem beschikbaar te maken. Tot slot werken we aan een programma waarmee we de Texelaars en gasten inspireren om lokaal gezond te eten.
Pilot organische reststromen Schiermonnikoog:
Organische reststromen die op het eiland ontstaan, worden op het eiland circulair ingezet om de agrarisch bodem te voeden.
Boeren maken gecertificeerde compost van snoeiafval, tuinafval en maaisel dat vrijkomt uit natuurgebieden, bermen, sloten en dijken. De compost wordt uitgereden over de weilanden van de boeren. Het verkleinen van het organisch materiaal is noodzakelijk voor een goed composteerproces. Deze pilot op Schiermonnikoog dient als voorbeeld en inspiratie voor de andere Waddeneilanden (met agrarische landbouwgrond)