Slimme eilander energiesystemen

Sterke en stabiele energiesystemen zijn cruciaal voor de Waddeneilanden. Hiermee zijn ze minder kwetsbaar en niet afhankelijk van energiebronnen van buitenaf.
De energietransitie is in volle gang op de Waddeneilanden. Naast zonne-energie is er ruimte voor vernieuwende projecten die inspelen op de unieke situatie van de eilanden. Een mooi voorbeeld is de energierotonde op Ameland. Hier komen opwekking, opslag en nieuwe technologieën samen. Met deze pilot versterken we niet alleen de eilanden zelf, maar doen we ook waardevolle kennis op voor andere regio’s in Nederland.
Binnen én buiten de Regio Deal bundelen we onze krachten om technische en organisatorische uitdagingen aan te pakken. Dit jaar verwachten we twee á drie projecten te stimuleren op de eilanden. Volgend jaar starten we op de andere eilanden een project op.
Project op Ameland: Energierotonde Ballumerbocht
Bij de Ballumerbocht op Ameland komt een slimme energierotonde. Het gaat om een innovatief systeem waarin duurzame opwekking, opslag en lokaal gebruik samenkomen. Een zonnepark van circa 4 MWp levert energie voor de lokale inzet van onder andere de rioolwaterzuivering, gemeentewerken en elektrisch materieel.
Een batterij van ongeveer 2 MWh slaat deze energie op, op momenten dat de vraag laag is. Slimme aansturing van de verschillende onderdelen van de energierotonde, zorgt voor optimale afstemming tussen vraag naar en aanbod van energie. Dit helpt netcongestie te voorkomen. Daarnaast is er een verkenning voor aanvullende innovatieve toepassingen. Denk aan de vergisting of vergassing van lokale reststromen en de ontwikkeling van koppeling van zonnepanelen aan het elektrisch laden van voertuigen.
Op deze manier vormt de energierotonde niet alleen een mooie stap richting een zelfvoorzienend eiland, maar is het ook een waardevol voorbeeldproject voor andere regio’s in Nederland.
Met het project 'Slimme eilander energiesystemen’:
- zetten wij voor elk eiland een toekomstbestendig en slim energiesysteem op;
- zetten we samenwerking op tussen energiecoöperaties, bedrijven en overheden om inhoudelijk, organisatorisch en financieel meer te bereiken.