Ameland ontvangt gouden QualityCoast Award 2015/2016


Ameland heeft als toeristische bestemming opnieuw de gouden QualityCoast Award in de wacht gesleept. Wethouder Will Bakema nam woensdag bij de uitreiking in Katwijk aan Zee de award voor 2015/2016 in ontvangst.

Door het behalen van het keurmerk heeft Ameland wederom internationale erkenning gekregen in het streven naar een zo groot mogelijke kwaliteit in mens- en natuurvriendelijk toerisme. Ameland is een van de negen bestemmingen in Nederland die een dergelijke award krijgt en het enige Waddeneiland. Uitzonderlijke presentaties

Aandacht voor natuur en milieu is een gemeenschappelijk kenmerk. Maar de gemeenten ontvangen hun awards ook vanwege specifieke, uitzonderlijke prestaties op het gebied van duurzaamheid. Bijvoorbeeld: op Schouwen-Duiveland bestaat een digitale eilandpas voor toeristen die het mogelijk maakt autogebruik te reduceren (met pas gratis vervoer naar het strand. En zo worden op Ameland de openheid en kwaliteit van het landschap zeer goed bewaakt.

Positief gewaardeerd

Ameland is door de internationale jury onder andere geroemd om haar ambitie om in 2020 een duurzaam, zelfvoorzienend eiland te zijn, om de sterke lokale identiteit en cultuur die tot uitdrukking komt in de vele evenementen en festivals en om de goede informatievoorziening richting (internationale) gasten. Aandachtspunt voor de komende periode meegegeven door de jury: maak de verduurzaming van het eiland nog meer prioriteit, om zo de ambitie waar te maken.

QualityCoast Award

De QualityCoast Award, een programma van de Europese Vereniging Kust & Zee (EUCC) is een Europees keurmerk voor duurzaamheid van kustgemeenten en wordt door een internationale jury uitgereikt aan kustplaatsen die bijzondere inspanningen leveren op het gebied van toerisme en milieuzorg. Daarbij moet de gemeente het behoud van natuur en landschap, eigen identiteit en cultureel erfgoed hoog in het vaandel hebben staan.