Gedeputeerde Tineke Schokker waarnemend burgemeester op Vlieland


Gedeputeerde Tineke Schokker (CDA, 62) is vanmiddag beëdigd tot waarnemend burgemeester van Vlieland. De benoeming gaat in op dinsdag 7 april. Dan legt ze haar werk als gedeputeerde neer. Op Vlieland was een nieuwe waarnemer nodig nadat Ella Schadd na twee jaar is gestopt als tijdelijk burgemeester.

Een delegatie van de gemeenteraad van Vlieland koos Tineke Schokker uit de twee kandidaten die Commissaris van de Koning John Jorritsma had voorgedragen. De benoeming van mevrouw Schokker door de heer Jorritsma is voor een langere periode, die niet op voorhand bepaald is.

De overige gedeputeerden nemen de taken van Tineke Schokker de komende tijd over. Er komt geen vervanger voor haar. Mevrouw Schokker had vorig jaar al aangegeven dat dit haar laatste termijn als gedeputeerde voor de provincie Fryslân zou zijn. Nu de provinciale verkiezingen geweest zijn, handelt het huidige college de lopende zaken af en is het in afwachting van een nieuwe coalitie en een nieuw college.

Vlieland was vorig jaar de zoektocht gestart naar een Kroonbenoemde burgemeester. Bij de 39 sollicitanten die daar op afkwamen, zat echter niet dé kandidaat. Daarop is in overleg met de heer Jorritsma en het ministerie van Binnenlandse Zaken besloten die procedure af te breken. Ook is afgesproken dat de gemeente Vlieland voorlopig een waarnemend burgemeester houdt.

Tineke Schokker uit Eastermar is sinds 2007 werkzaam als gedeputeerde. Daarvoor werkte ze onder meer bij Stenden Hogeschool, zorggroep De Friese Wouden en het Fries Paardencentrum.